The Truth Thursday

SINGLE & a mommy

Single mom life

Iedereen die moeder is weet hoe bijzonder en mooi het is, maar weet ook hoe zwaar het moederschap kan zijn. De zorgen die je hebt, de onzekerheid en twijfels die toeslaan! Een alleenstaande moeder is eigenlijk exact hetzelfde behalve dat je het alleen doet samen met je kind.

Vandaag neem ik jullie mee in mijn verhaal. Ik ben een “alleenstaande” moeder van een dochtertje van 14 maanden. Ik heb niet bewust voor gekozen. Ik had geen relatie met de vader en stond er in mijn zwangerschap alleen voor en tot op de dag vandaag draag ik de zorg van mijn dochter alleen.

Het moment dat ik wist dat ik zwanger was sloeg de paniek toe. Ik kreeg een baby? Dit kon niet! Hoe ging ik dit doen? Ik had geen werk meer doordat ik voor de zwangerschap al in burnout zat en ik zat financieel al krap. Kon ik eigenlijk wel van dit kindje houden als ik niet eens van mezelf kon houden? Nee dit was niet mogelijk na het slikken van een morning afterpil. Ik kan niet zwanger zijn. Hoe ga ik dit vertellen aan de mensen om mij heen en wat zal de buitenwereld denken?

Vechten voor mijn kindje

Na de 1e echo, waar ik het hartje al zag kloppen bij 4 weken was ik op slag verliefd. Ik ging vechten voor mijn kindje, werken aan mezelf en zorgen dat ik alles op rit kreeg. Ik kreeg lieve en nare berichtjes, maar hé ik ging dit doen! 

Na weken sparen heb ik hoop babyspullen kunnen kopen, veel heb ik ook tweedehands gehad uit mijn omgeving en zo heb ik mijn mini huisje ready gemaakt voor de komst. De zwangerschap was pittig, veel dubbele gevoelens die je niet met een partner kan delen. Momenten die je normaal samen doet, doe je alleen. Om eerlijk te zeggen weet ik ook niet hoe het is om zulke dingen samen te doen, je hoort het, je ziet het maar de ervaring heb ik niet dus ik durf niet uit te spreken of ik dat heb gemist.

Livanah Delilah Acey

Het moment dat ik Livanah zag, kreeg ik onbeschrijfelijk gevoel. Zoveel liefde, een speciaal soort liefde wat ik nooit eerder had gevoeld. Nu 14 maanden later ben ik trots! Ik heb een prachtige dochter op de wereld mogen zetten “Livanah Delilah Acey”. Ik voed haar alleen op & buiten mijn werktijden om heb ik haar altijd om mij heen. Is het zwaar? Ja en nee. 

De slapeloze nachten alleen doen is op dit moment wat mij het meest breekt. Ik werk 32 uur en als je dan niet meer slaapt dan 5 à 6 uur per nacht of je dochter naast je in bed hebt slapen is het behoorlijk pittig. Ook merk ik dat het door de vermoeidheid soms best lastig is om geduldig te blijven en tijdens de dagelijkse driftbui of huilbui zal het best fijn zijn als iemand dit even kon overnemen. Ook twijfel ik wel eens of ik het allemaal wel juist doe? Maar ik denk dat alle moeders die momenten wel is hebben.

Livanah heeft haar vader een paar keer gezien vanaf de bevalling tot 3 maanden oud, daarna niet meer. Nu ziet ze hem heel soms alleen met videobellen sinds een maand ongeveer.

Financieel

Is het financieel zwaar? Het begin toen ik het financieel niet breed had en op bijstandsniveau met schulden leefde wel. Nu werk ik en hierdoor is er wat meer ruimte op financieel gebied. Hierdoor moet zij wel mee naar mijn werk en dit betekent wel vroeg op en laat thuis. 3 dagen per week gaat ze mee naar mijn werk en 1 dag is ze bij oma. Dit vraagt best wel om een gestructureerde dagelijkse routine om dit allemaal passend te krijgen. Verder met ziekte of als ik in nood toch oppas nodig heb besef je soms dat het niet allemaal 123 geregeld is. Gelukkig heb ik mijn lieve familie en vrienden die altijd wel bereid zijn om te kijken of ze iets voor mij kunnen betekenen en als dit niet lukt zal ik toch zelf moeten doen.

Het allermooiste aan alleenstaande moederschap vind ik dat ik en mijn dochter nu al zo’n sterke band hebben samen. Wij zijn echt al (zo ver dat mogelijk is) op elkaar ingespeeld. Doordat ik veel tijd met haar kan doorbrengen zie ik haar met de dag groeien en verder ontwikkelen. Ik geniet van de momenten dat wij samen zijn en vind het heerlijk om haar bij mij in de buurt te hebben. Alle knuffels, kusjes en liefde die zij mij geeft laten mij de pittige en zware momenten direct weer vergeten. Haar glimlach en stralende ogen geven mij dagelijks weer het besef dat ik het goed doe net als elke andere moeder met of zonder partner. Moeder en dochter, mijn gezin, onvoorwaardelijke liefde wat ik nooit eerder zo had gevoeld en ook nooit had willen missen.

Liefs, Patricia
@patricialivanah

One Comment

 • Janny

  Hoi Patricia
  Goed beschreven met je twijfels en je liefde, onvoorwaardelijke liefde voor Livanah .
  Tante is trots op jou en je dochter.
  Dikke kus van mij
  .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *