Anne,  Momster Monday

Knobbel

5 jaar geleden (19 jaar) voelde ik iets geks in mijn borst. Ik dacht: “het zal wel niks zijn, ik ben nog zo jong”. Na een tijdje besloot ik toch voor de zekerheid een afspraak met de huisarts te maken. In het kader van: “Just to be sure”. De huisarts zei dat het wellicht een verstopte melkklier oid was. Want: “ik was nog zo jong”. Na een paar weken zat het knobbeltje er nog steeds en besloot ik opnieuw de huisarts te bezoeken. Het was overigens gegroeid. Weer vertelde de huisarts me hetzelfde en werd ik weggestuurd. Weer een paar weken later lag ik met griep op mijn moeders bank. Geen bh aan en vroeg haar te voelen aan mijn knobbel aangezien ik dacht dat het weer gegroeid was. Ik zag de schrik in mijn moeders ogen en we besloten de huisarts nogmaals te bezoeken maar nu niet zonder door verwijzing de praktijk te verlaten. We werden eindelijk serieus genomen en doorgestuurd naar de mama-poli voor een echo van mijn borst.

Ik ben vaker op de afdeling radiologie geweest voor onderzoeken maar werd altijd na het onderzoek weggestuurd met de mededeling dat ik de uitslag telefonisch zou ontvangen. Deze keer was het anders. Er werden meteen artsen bij gehaald en er werd ineens een stuk aardiger, liever en meelevender gedaan. Ik kreeg er juist de kriebels van want daardoor dacht ik meteen; “dit zit niet goed”. Er werd besloten dat er een biopt genomen moest worden. Dan halen ze een stukje weefsel weg uit de knobbel. Deze werd op kweek gezet en we maakten een afspraak om de uitslag te bespreken.

Wat een spannende dagen waren dat. Er zat duidelijk iets in mijn borst wat er niet hoorde. Tijdens de uitslag werd bekend dat er een zogenoemde: ‘fibroadenoom’ in mijn borst zat. Een fibroadenoom is een tumor van bindweefsel- en kliercellen. Ze komen vaak voor in de borstklier. Het wordt gedefinieerd als abnormale proliferatie van fibrotisch weefsel. Het komt vaak voor bij jonge vrouwen.

Mijn tumor bestond voornamelijk uit goede cellen maar ook zat er iets wat onrustig was. Dus werd besloten om de tumor operatief te verwijderen. Heel eng en naar allemaal. Nabehandeling is gelukkig niet nodig geweest.

En nu, 5 jaar later zit er weer een badass knobbel in mijn borst. De aankomende weken gaan we dus hetzelfde traject weer in. Ik hoop maar dat het hetzelfde is als toen. Nu ik moeder ben, ben ik toch wel banger als toen.

We gaan van het beste uit, maar leuk is het niet.

Bij deze wil ik jullie op je hart drukken. Eigenlijk op je tiet maar ja dat klinkt weer zo stom… Check je boobies regelmatig!!!

Via deze link lees je hoe je dat het beste kan doen en waar je op moet letten.

Much love, Anne

2 Comments

  • Aless

    Ik heb ook een fibroadenoom en is nooit weggehaald bij mij. Hoe is het afgelopen bij jou? En zat de nieuwe knobbel weer op of bij dezelfde plek?

    • Perf not so Perf

      Hi! De tweede knobbel was gelukkig niks geks.. Een soort vetknobbel. De eerste is wel weggehaald omdat na de biopt bleek dat er toch onrustige cellen aanwezig waren. Mocht je niet zelf kiezen of je hem weg wou laten halen? En heb je een biopt gehad? Liefs, Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *