Tissue Tuesday

Sinterklaas prikkels

Sinterklaas is weer in het land! Een gezellige en drukke tijd voor ouders en kinderen. Waarbij het ene kind tijdens de intocht van enthousiasme opbloeit kan het andere kind er maar moeilijk van slapen. Waarbij sommige de teleurstelling van een lege schoen snel te boven komt kan jouw kind misschien wel een emmer vol met tranen vullen. Kortom: het ene kind is de ander niet. 

Zo gek is dat eigenlijk ook allemaal niet. Want sjonge, je krijgt allereerst te horen dat er een heilige man – genaamd sinterklaas – met zijn stoomboot en pieten naar Nederland komt. Of hij daadwerkelijk zijn anker uit kan gooien is ieder jaar weer de vraag, spannend! Dan wordt vervolgens verteld dat hij cadeautjes geeft aan lieve kinderen, misschien krijg jij dus wel een cadeau. Of misschien ook niet? Als klap op de vuurpijl kom je die beste man ook nog eens overal tegen. Je ziet de sint op school, op straat en elke avond op de televisie. Er hangen fleurige en kleurige kunstwerken in school en er wordt gegooid met pepernoten. Al met al best wel een kluif aan indrukken en prikkels die verwerkt moeten worden in die jonge koppies. Het ene kind doet dat nu eenmaal makkelijker dan de andere. 

Sinterklaas is een écht kinderfeest en ik ben daar maar wat trots op! Ik heb drie zoontjes en zij staan sinds het eerste sinterklaas journaal op standje ‘hyperactief’. Ondanks dat het deze periode met drie drukke jongens aanpoten is geniet ik met volle teugen. Want hoe fantastisch dat wij dit elk jaar weer vol enthousiasme vieren in ons koude kikkerlandje? Omdat niet alle kinderen deze drukke periode als een ‘feestje’ ervaren geef ik vier basis tips om de sinterklaas periode fijn door te komen. Zodat het voor iedereen een écht feest kan zijn 😊  

1. Doseren

De kunst van het feestje is om als ouder te kunnen doseren. Te veel plekken bezoeken waar de sint is, sinterklaas films herhaaldelijk kijken, te veel bezig zijn met de verlanglijstjes of meerdere keren per week je schoen zetten kan een ‘overload’ geven. Zeker als je kind gevoeliger is kan het fijn zijn om op bepaalde tijden even de sinterklaas gekte uit de weg te gaan. Dan kan een kind ook weer even opladen. Maak daarom bewuste keuzes in wat je wel en niet doet. 

2. Structuur

Veel kinderen doen het goed op structuur, wat dat betreft niks nieuws onder de horizon. Wel zien we dat kinderen tijdens een sinterklaas periode extra structuur kunnen gebruiken. Alles gaat in deze periode namelijk anders dan ‘normaal’. Hierdoor verliezen kinderen hun gebruikelijke structuur en ritme, wat een gevoel geeft van rust en veiligheid. Maak daarom een aftelkalender met je kind zodat je kind overzicht behoudt. Geef op deze kalender ook aan wanneer sinterklaas weer weg gaat, dan heeft het feest een duidelijk begin en einde. Houd daarbij vooral de tijden aan die je normaal gesproken hanteert om te eten en om naar bed te gaan. Wijk als je kind gevoelig is tijdens de sinterklaasperiode niet teveel af van het ‘normale’ en probeer de gebruikelijke dingen vooral voort te zetten.

3. Duidelijkheid

Vertel wat er te gebeuren staat. Je kind is gebaat bij duidelijkheid zodat het een plekje kan krijgen in de hersentjes. Pas op dat je niet teveel informatie vertelt per keer, maar deel dit op in stukjes. Hoe meer een kind begrijpt wat hem of haar te wachten staat hoe beter hij/zij hiermee om kan gaan. Sommige kinderen bouwen zo veel spanning op (en dan bedoel ik geen leuke spanning) rondom hun verlanglijstje dat het handig kan zijn om hier duidelijk over te zijn. Bijvoorbeeld vertellen dat je de sint hebt gesproken en hij heeft vertelt dat hij de auto en stuiterbal krijgt van zijn verlanglijstje. Als de spanning hierdoor zakt kan je kind ook weer meer genieten. Afhankelijk van de leeftijd kan je er voor kiezen om het geheim van sinterklaas te vertellen. 

4. Feest voor ouders?

In deze drukke periode moet je vooral ook goed voor jezelf blijven zorgen. In het vliegtuig zeggen ze niet voor niets ‘eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten alvorens je deze bij je kind op zet’. En zo is het maar net. Als je als ouder de puf en energie hebt om er een mooi feest van te maken wordt het ongetwijfeld een groot succes.

Geniet er van! 

Danielle Bax-Goedhart 
Kinderpsycholoog-Orthopedagoog ‘Een Stap Voor’

Dit stuk is geschreven voor Rebonieuws maar voor de fanatieke blog-lezers delen we het ook graag op Perf not so Perf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *