Tissue Tuesday

Erica: “Wauw ik ben zwanger! En dat op deze dag, 13 jaar geleden werd ik getransplanteerd. Ik kreeg een nieuwe lever.”

Zwanger na een levertransplantatie

5 oktober 2018, een positieve zwangerschapstest! Wauw ik ben zwanger, blij, trots, ongeloof. En dat op deze dag, 13 jaar geleden werd ik getransplanteerd. Ik kreeg een nieuwe lever. 

Diezelfde dag zit ik bij de huisarts, ik moest direct naar de dokter als ik zwanger zou zijn. Dus daar zat ik dan, en vervolgens een week later in het UMCG. Met 5 weken een echo, en met 8 weken weer. Daarna volgde de normale controles. Mijn zwangerschap verliep goed, dit had ik niet verwacht. Voor ik zwanger was ben ik bij de gynaecoloog geweest, dit moest omdat het een hoog risico zwangerschap was. Toen kreeg ik allerlei risico’s te horen, waar ik best wel bang van werd. Ik weet nog dat mijn zus vroeg of ik echt wel moeder wilde worden want zij vond het vrij heftig. Maar wij bekeken het positief. 

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk

Totdat ik verder in mijn zwangerschap kwam. Toen kreeg ik meer klachten, ik kreeg jeuk, verschrikkelijk veel jeuk. Ik heb altijd last van jeuk, dus opzich ben ik wat gewend. Maar ik krabde alles kapot, het was weer net als vroeger, gek werd ik er van en ik lag er wakker van. Verschrikkelijk! Overal had ik krassen en daarnaast kreeg ik heel veel pijn aan mijn litteken. Die pijn kan ik niet uitleggen, maar hoe groter mijn buik werd, hoe meer pijn ik in mijn buik kreeg. Verschrikkelijk. Maar ik had het allemaal over voor onze kleine man. Op dit punt werd wel besloten door de gynaecoloog dat ik zelf kon aangeven wanneer ik ingeleid wilde worden.

Uiteindelijk werd ook mijn bloeddruk hoger, soms was hij goed maar de andere keer weer hoog. Daarnaast was mijn urine niet goed. Toen ik 37 weken zwanger was is besloten dat ik zou worden ingeleid. Ik ben nog altijd zo blij dat ik de kleine man zolang in mijn buik heb mogen/kunnen dragen. 
Toen ik 38 weken was ben ik ingeleid en met 38+2 dagen ben ik bevallen van onze zoon Dax!❤️ 

Goede zwangerschap

Ik kijk terug op een hele goede zwangerschap. Het gesprek wat we vooraf hadden met de gynaecoloog had ik liever niet gehad, hoe goed bedoeld, ik maakte me er alleen maar meer zorgen door. Ik heb een hele goede zwangerschap gehad. Ja ik heb aan het eind wat gedoe gehad, maar wie niet? Het einde van een zwangerschap is altijd pittig volgens mij. Na de bevalling waren mijn bloedwaarden een lange tijd niet goed, dit vond ik wel erg lastig. Ik voelde me wel goed, maar mijn bloed was pas een halfjaar na de bevalling weer op orde. Maarja als dat alles is hé?! Ik heb er toen wat tranen om gelaten, maar zo fijn dat alles nu goed is.

Ook ben ik heel blij dat ik bevallen ben in het UMCG en dat ik daar de hele tijd onder controle heb gestaan. Veel mensen vonden het nogal wat, dat ik continue naar Groningen moest, dit is voor ons 50 min rijden. Nou ik rijd liever 50 minuten, ook al was dit soms 3x in de week, dan dat ik naar een verloskundige had gemoeten die hier minder in gespecialiseerd was. Ik was altijd op de goede plek en dit deed me goed. Ik wist dat ik in goede handen was, ik ben dankbaar voor deze goeie zwangerschap, en mocht het ons gegund zijn hoop ik het nog een keer mee te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *