Tissue Tuesday

Sanne (29): “Ik heb gelukkig tijdens mijn zwangerschap geen ms klachten gehad. Ik voelde me top!”

10 jaar geleden heb ik na heel wat onderzoekjes pijntjes en ‘vage’ klachten te horen gekregen dat ik ms heb. Hoe stom het mischien ook klinkt, maar ik was blij dat alles waar ik last van had en waardoor ik al enige tijd bij de huisarts en in het ziekenhuis rondliep nu eindelijk een naam had.
MS.. ik heb altijd al een kinderwens gehad en ondanks dat ik wist dat er een heleboel ging veranderen is die wens nooit weggegaan, wel ingekrompen.

Ik zag mezelf altijd als een moeder met 3 kids die naast het werken ook luizenmoeder of overblijf moeder zou worden. Ik ben dol op kinderen, dus jullie snappen wel dat dit hard binnen kwam,  omdat ik wist dat die kinderwens nog eens overwogen moest worden.

Werken heb ik nog geprobeerd met veel ups en downs, veel uwv bezoekjes en veel geregel. Het ging vaker niet dan wel en daardoor voelde ik me vaak alleen, mislukt en een nietsnut. Een aantal jaar geleden kwam ik de liefde van m’n leven tegen. Ik ruilde de stad in voor een prachtig dorp in Friesland en er viel voor mij een heleboel op z’n plek. Ik had mijn veilige thuishaven gevonden bij hem en had minder tot geen ms klachten en waar ik eerst vaak in het ziekenhuis lag met een terugval voor een prednison kuur, is dit tot mijn verhuizing 3 jaar geleden nog maar 2 keer gebeurd! Één van deze keren was omdat ik zonder medicatie zat, want we hadden besloten dat we wilden proberen of we een kindje konden krijgen.
Ik weet dat de meeste mensen die een kinderwens hebben stoppen met de pil, veel ‘oefenen’ en dan zwanger zijn. Bij ons ging dit allemaal wat anders.

Na een gesprek met mijn neuroloog of het wel ‘verantwoord’ was en of ms niet erfelijk is (want ik zou dat nooit bewust een kindje gunnen) hadden we groen licht gekregen. Ik moest stoppen met mijn medicatie en als ik 3 maanden gestopt was mochten we van bil gaan 😉. Ik merkte al snel dat ik geen medicatie meer gebruikte en last van de ms kreeg. Vooral vermoeidheid, vlekken in m’n rechteroog en tintelende benen speelde al snel op.
Maar hé, ik deed het voor een goed doel dus het was het dubbel en dwars waard! Toen het niet meer vol te houden was moest ik naar het ziekenhuis voor een prednison kuur en hierna ben ik gestart met ‘remmende’ medicatie die veilig was voor het kindje en die ik veilig kon gebruiken tot 12 weken zwangerschap.

We kwamen in het ziekenhuis in de hele molen van het zwanger willen worden. Alle onderzoeken die mensen krijgen als het ‘normaal’ zwanger worden niet lukt. Het was niet zo dat dat bij ons het geval was maar omdat de medicatie die ik gebruikte eigenlijk te mild was voor mijn actieve ms kregen we de onderzoeken om te kijken of alles goed was van beide kanten zodat ik niet te lang zonder goede medicatie zou zitten. Toen ik het vaginale onderzoek kreeg voelde dat echt als een hel. Jeetje wat deed dat pijn, en geloof me ik heb lange naalden in mn rug gehad om hersenvocht af te tappen maar dit was zo pijnlijk.
Alles was gelukkig goed van beide kanten dus dat gaf rust!

Ik weet nog dat we een aantal weken later met het werk van mijn man een weekendje weg gingen en ik ervoor nog een test deed omdat ik een aantal dagen over tijd was. Negatief. Balen! We gingen het weekend weg, ik dronk de nodige wijntjes en hoopte op een positieve test de volgende maand.
Een paar dagen nadat we thuis waren was ik nog steeds niet ongesteld en deed ik voor de zekerheid nog een test. Weer negatief. Ik keek op de verpakking van de test en kon mezelf wel voor m’n kop slaan. Ik denk dat de meeste vrouwen die graag zwanger willen worden veel testen doen en weten dat die krengen best duur zijn. Ik had daarom een goedkopere test bij de Action gekocht en blijkbaar moest je bij deze test geen plus tekentje zien maar gewoon een streepje. Ik was dus al zwanger!!! Zo zenuwachtig en blij als ik was ging ik naar de Hema, kocht babysokjes en een rompertje, pakte het in en moest ik nog 3 uur wachten tot mn man thuis was om het ‘cadeautje’ te geven.

We waren natuurlijk allebei dolgelukkig en zaten op een roze wolk. Ik heb gelukkig tijdens mijn zwangerschap geen ms klachten gehad. Ik voelde me top! Ik was eind juli uitgerekend en beviel 23 juli, één van de warmste dagen die zomer. Toen we in het ziekenhuis aankwamen had ik nog maar 1 cm ontsluiting. Ik dacht echt fml! Want het voelde alsof ik er al een hele marathon op had zitten! Dit was rond 01:00 en vanaf toen heb ik aan 1 stuk door weeën gehad en anderhalf uur later was onze mooie Lola Lux er al. Lola werd geboren in het vlies, mischien dat het daarom  allemaal zo gemakkelijk ging want met 2 keer flink persen was ze er al. Achteraf hoorde ik wel dat dit vaker bij moeders met ms voorkomt, waarom weet ik niet, mischien dat ons lichaam en onze geest onbewust weet dat de periode na de bevalling vaak heftiger is.

Ik heb tot nu toe gelukkig nog geen terugval gehad. Ik merk wel dat als de nachten gebroken zijn of als Lola een mindere dag heeft (die inmiddels 1,5 is ), mijn ms klachten sneller opspelen. Ik ben oververmoeid en krijg klachten zoals vlekken in mn rechteroog, tintelende en verzwaarde benen en paniek aanvallen door overprikkeling. Het voelt daardoor af en toe alsof je als moeder faalt. Sommige dagen ben ik zo moe dat het moeilijk is mijn energie te verdelen. Ik weet soms zelf niet eens hoe ik de dag moet doorkomen, laat staan met haar erbij. Daardoor voelt het soms alsof ik haar niet de tijd en aandacht kan geven die ze zo ontzettend verdient.
Lola gaat 2 ochtendjes in de week naar een gastouder zodat ze met andere kindjes kan spelen en ik heb ontzettend lieve ouders en schoonouders die mij zoveel mogelijk ondersteunen als het echt even niet gaat. En vergeet vooral mijn lieve man niet, voor wie het af en toe ook ontzettend pittig is. Zonder hen had het mij allemaal echt niet gelukt. De dagen dat ze naar de opvang gaat probeer ik bij te slapen en even op adem te komen als dat lukt.

Ik werk niet meer omdat dit allemaal niet meer te combineren was en lichamelijk te zwaar was. Ik werd er geen beter of leuker mens van en nu ik dat heb kunnen loslaten merk ik dat ik de balans in mijn leven en lichaam terug vind met een groep fijne mensen om mij heen!

Ik ben mij er van bewust dat het voor iedere ouder soms even teveel is en zwaar is, maar ik heb diep respect voor alle moeders met een (chronische) aandoening! Ik ben nog steeds elke dag blij dat lola er is en ik zou nooit meer zonder haat willen!

Liefs, Sanne

3 Comments

 • Bert

  Sanne je schrijft dat je soms het idee hebt dat je Lola te kort doet.
  Maar besef dat nu je niet meer werkt je samen
  De meeste uren in de dag samen doorbrengt Dus Lola komt niks te kort
  Integendeel ze groeit op met veel liefde en aandacht
  Hoeveel moeders gaan of moeten na een aantal weken al weer aan de slag
  Oftewel je doet het heeel!!! Goed met Gianni
  En we zijn trots s op jullie 😍

 • Marjan Knigge

  Lieve Sanne,

  Wat heb je de tijd voor, tijdens en na de geboorte van Lola prachtig verwoord.
  Je hebt het niet mooier gemaakt maar daardoor voor iedereen een beeld van de werkelijkheid geschetst.
  Natuurlijk is het voor iedereen met MS niet hetzelfde, maar jouw verhaal
  geeft aan dat MS niet het einde van de kinderwens hoeft te betekenen.

  Ik zie jullie gezinnnetje van afstand en wat doen jullie het goed.
  Vergeet niet dat er een ” dorp” nodig is om een kind op te voeden.
  Niemand kan het alleen. Mijn ouders en mijn zuster hebben mij regelmatig gered
  van de oververmoeidheid, machteloosheid en noem maar op.

  Dus…
  Geniet van de mensen en hun hulp

  Liefs Marjan

 • Janna krans (oma)

  Lieve Sanne, je bent onze enige kleindochter en wat zijn wij trots op jou. Wat heb je er een mooi verhaal van gemaakt. Precies zoals het is en jij bent op het goede moment de liefde van je leven tegengekomen en je bent helemaal ingeburgerd in Friesland. Jullie zijn de gelukkige ouders van Lola en wij vinden het geweldig om een achterkleindochter te hebben. Wij gunnen jullie alle liefde en geluk toe. Een knuffel van opa en oma.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *