Tissue Tuesday

MantelOntzorger

Hai! Ik ben Nicole van Gijn moeder van Jari 4 en Yvo 3 woon samen met hun & Mike (Michael) in Deventer, en ik ben Mantelzorger.

Ik geef het toe ik krijg een beetje rillingen als ik die term hoor. Van die rillingen waar je nekharen van overeind gaan staan. Afgelopen jaar kreeg ik in één keer dat label opgeplakt en nooit had ik er zo bij stil gestaan, mantelzorger. Bij mantelzorg zie ik oude mensen die worden verzorgd door hun kinderen of iets. Niet een jonge vent en ik.. Ik de mantelzorger. 

Want eerlijk gezegd zo’n ‘zorger’ voel ik me niet. Meer een MantelOntzorger, want dat is voornamelijk hoe het voor mij voelt. Ik zorg ervoor dat mijn man zo veel mogelijk ontzorgd wordt zodat hij met zijn pijn kan dealen. Ik bedoel àls iemand ooit met pijn kan dealen. En ik zorg dat ik, ons huis én de hele bende niet instort. Ik zorg dat hij bij de dokters afspraken komt en zo af en toe zorg ik ervoor dat hij uit bed kan komen of doe ik zijn sokken aan of uit omdat hij er niet bij komt. Wat trouwens dan onder luidkeels gelach gaat, omdat hij net wat jonger is als ik, en ik dan altijd roep dat ik me dit niet had voorgesteld toen ik viel voor zo’n jonge god.

Yes, in ons huis is er genoeg sarcastische humor voor 10 man. Zo maken we samen ook altijd grapjes over dat als we de fysio niet meer kunnen betalen we de medicijnvoorraad maar op de zwarte markt moeten verkopen. Humor maakt alles beter. Niet echt beter, maar wel beter te verdragen. 

Er zijn in Nederland ruim 4,4 miljoen mensen mantelzorger en vaak is het een rol waar je ingroeit. Die je even in je schoot geworpen krijgt en waar je vervolgens in een wirwar van regeltjes en afspraken en afkortingen terecht komt. Sinds een tijdje hebben we wat hulp om wegwijs te worden in de jungle van afkortingen en organisaties. Mantelzorger is een taak met een redelijke steile leer curve. Want als er één ding geldt in de jungle van de zorg, is dat je alleen zorg kan verlenen als je zelf op twee benen blijft staan. Maar hoe doe je dat als je 36 uur werkt en ook nog 2 jonge kinderen hebt?

Plannen, Plannen, Plannen. Ik ben niet van grote planningsborden met ruim uitgeschreven dag taken. Maar het is wel goed om op te schrijven wat je deze week gedaan wilt krijgen. Daarnaast pak ik een vast moment in de maand om te kijken of er nog iets is wat ik voor de komende weken moet regelen, zeker bij het vinden van extra oppas werkt dat het beste. Elke week plan ik 2 huishoudelijke taken in per dag en de grotere taken zoals stofzuigen en dweilen doe ik in het weekend. Ik gebruik zelf een bullet journal het geeft me meer vrijheid dan een standaard notitieblok of agenda.

Een inkoppertje, maar ik zorg goed voor mezelf en ondanks alles wat er is ben ik mijn belangrijkste prioriteit. Daar elke dag even bij mezelf in te checken. Waar, hoe en wanneer ga ik 10 minuten me-time inplannen. Zorg ik ervoor dat ik eerder in de gaten heb wanneer ik even aan de handrem moet trekken. Elke dag plan ik een activiteit om 10 minuten iets te doen waar ik heel blij van word. Waarom 10 minuten? Omdat een uur me een onmogelijke opgave leek en 10 minuten een haalbaar doel is. Daarnaast is 10 minuten elke dag beter dan 0 minuten. En met exact dat mantra plan ik die 10 minuten elke dag weer trouw in. 

Focus op wat belangrijk is. Ik ga bijna klinken als een of ander zelf hulp boek. Maar het is zó essentieel, er is 1 ding wat kinderen heel graag willen ontvangen en dat is liefde. Door dat me elke dag opnieuw te realiseren, dat liefde en geborgenheid essentieel is en natuurlijk een beetje eten en drinken en dan het liefst iets met een beetje voedingswaarde, dan doet de rest er niet toe. Meer hebben je kinderen niet nodig. Zo simpel is het, zolang het nog geen pubers of pre pubers zijn die ontdekken dat als ze iets uit de kelderkast willen pakken ze eerst door een grote hoop van opgestapelde spullen moeten, waar ze geheid een opmerking over zullen maken. Wat dan in principe nog steeds geen probleem is zie regel nummer 1. 

Kijk wat er mogelijk is om je leven makkelijker te maken en zet dat hulpmiddel in. Zo bestel ik eigenlijk zo veel mogelijk mijn boodschappen online, komt de fysio aan huis met zijn behandeltafel in de bakfiets (hoe tof). Plannen we afspraken, daar waar het mogelijk is in, op de moment dat de kinderen op school/peuterspelen of oma zijn. Mijn wens op dit moment is nog het aanschaffen van een robotstofzuiger dus daar zet ik geld voor op zij. 

En dan last bus not least; als je leven niet perfect is maar je wilt toch een beetje mee doen op THE GRAM hier mijn tips. 

1. Als je insta proof foto’s wil maken maar je huis is een troep. Troep kan je van punt A naar punt B verplaatsen zodat je foto gewoon nog super mooi is. 
2. Heb je al 2 weken je badkamer niet schoongemaakt. Maak geen badkamer selfies of  sowieso selfies in de badkamer in elk geval wel met kleren aan hè want je weet nooit waar iets reflecteert ook al denk jij alleen maar even leuke hoofd op the gram te zetten.
3. Het maakt niets uit, niets is menselijker dan een grote stapel was, een opslagzolder annex werkkamer, een tas waar tasjes in zitten en een kelderkast die er uitziet alsof jij de enige bent die nog nooit van Marie Kondo hebt gehoord (zeg me dat je nu niet aan het Googlen bent). Mensen houden van MENSEN en alhoewel je best ver komt met fake it ’till you make it, houden mensen gewoon van échte mensen die troep hebben en niet perfect zijn!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *