Follow Friday

MARIËTTE | @jufmariette

Even voorstellen

Ik ben Mariëtte, 27 jaar en woon in Veenendaal samen met mijn man Harm. We zijn (nog) geen ouders, maar ik heb wel de verantwoordelijkheid over 22 kinderen! 😉  

Ik werk namelijk vier dagen in de week op een basisschool. Een klein, schattig dorpsschooltje met ongeveer 80 leerlingen. Samen met mijn duo sta ik voor groep 5/6. Op maandag, dinsdag en woensdag draai ik de groep. Ik geniet enorm van het lesgeven. Ik vind het zo bijzonder dat je als leerkracht onderdeel mag uitmaken van een leerproces bij kinderen. Naast de drie dagen voor de klas, geef ik op donderdag RT. Ik begeleid dan kleine groepjes kinderen met vakken en vaardigheden die ze nog moeilijk vinden. Naast de vier dagen in het basisonderwijs, werk ik op zaterdagmiddag als vrijwilliger bij een zwemschool. En ik begeleid een paar uur in de week een aantal kinderen/pubers bij het maken van hun huiswerk. Zoals je misschien wel kan lezen, vind ik heel veel dingen leuk om te doen. En dat is ook gelijk mijn probleem. Ik vind zo veel dingen leuk om te doen, dat is voor mezelf echt keuzes heb moeten maken. De combinatie die ik nu heb in werk en vrijwilligerswerk is voor mij de perfecte combinatie. 

Vrije tijd 

Naast al de verschillende dingen die ik doe qua werk, kan ik enorm genieten van een leuk boek, een theetje met vriendinnen of gewoon heel chil op de bank met een leuke serie. Ik ben niet goed in het maken van afspraken met vrienden of familie maar spontane acties kan ik altijd waarderen! 

Feitjes 

  • Ik hou enorm van de zomer. En dan wel een echte zomer, met zon. Ik kan erg slecht tegen de winter en kou. Het is zelfs zo erg dat ik zo lang mogelijk blijf lopen op sneakers en met een tussenjas. Als het dan echt niet meer anders kan en de winterjas toch aan moet, komt ook gelijk de kerstboom in huis. Vaak is dit rond november. Die kerstboom blijft ook zo lang mogelijk staan, vaak tot februari/maart. Niet omdat ik hou van kerst, absoluut niet! Maar als het dan buiten donker is, is het binnen in ieder geval nog licht. Zijn er nog meer mensen die zo’n hekel hebben aan de kou en de winter? 
  • Ik kom altijd en overal te laat! Geen uren, maar wel 5 á 10 min. De mensen om mij heen weten dit ook en houden hier zelfs al rekening mee.. 
  • Ik ben nogal vergeetachtig, het is soms zelfs zo erg dat de kinderen in de klas zeggen: ‘Juf, misschien moet je dat even opschrijven dan kun je het beter onthouden’ 

Waar hoop je staan over 5/10/25 jaar? 

Dit vind ik een lastige vraag! Op dit moment ben ik heel blij met mijn leven en met de dingen die ik doe. Maar het kriebelt altijd..  Wat mij echt fantastisch lijkt is om in het buitenland, bijv. Curaçao op een schooltje te werken. Helemaal omdat je dan de Nederlandse winters kunt vermijden.. Maar ik weet dat Harm daar echt heel ongelukkig van wordt, dus dat doen we niet. Wat me ook leuk lijkt is om 2 dagen voor de klas te staan en de overige dagen een eigen bedrijfje te hebben. Een bedrijfje in het één op één begeleiden van kinderen. Ik heb een zwak voor kinderen die net iets meer zorg nodig hebben op onderwijsgebied.  

Daarnaast hoop ik dat we over 25 jaar nog steeds gezond en gelukkig zijn! 

Doelen 

Ik zou het fantastisch vinden om samen met Harm (en eventuele kinderen) reizen te maken, de wereld kunnen ontdekken. Over 3,5 week gaan Harm en ik voor het eerst naar Curaçao, dus daar verheugen we ons eerst op!  

Instagram 

In 2019 ben ik begonnen met het account @koemelkvrij_eten_tips. Als kind had ik koemelkallergie, die overgroeide ik, maar kwam weer terug toen ik 21 jaar was. Ik merkte dat er bij best wel veel mensen onwetendheid is. Sommige mensen weten het verschil niet tussen lactosevrij en koemelkvrij. En als je hier niet mee te maken hebt, snap ik dat je dit ook niet weet. Ik begon dit account met het idee om andere mensen te kunnen inspireren met de pareltjes die ik vond en de gerechten die ik maakte. In datzelfde jaar tobde ik met mijn gezondheid. Uiteindelijk bleek dat ik PDS heb. (Prikkelbare darmsyndroom) Samen met een diëtiste heb ik het FODMAP-dieet gevolgd. Hieruit bleek dat mijn darmen niet alleen heftig reageren op koemelk, maar ook op gluten. Vandaar dat ik koemelk en glutenvrij eet. Sinds dat ik weet dat ik heftig reageer op gluten en koemelk en ik medicijn heb tegen PDS, gaat het heel goed! Ik geniet ervan om dingen uit te proberen in de keuken en deze recepten de delen.  

Tijdens de eerste lockdown heb ik mijn tweede instagramaccount gestart: @jufmariette. Je zult misschien wel denken, waarom 2 accounts? Het eerste account had ik al ruim een jaar en hierop deelde ik eigenlijk alleen recepten en tips voor koemelk en glutenvrij eten. Het tweede account is echt gerecht op het leerkracht zijn en alle dingen die daarbij komen kijken. Ik vind het vooral heel leuk dat ik studenten kan inspireren voor het vak van leerkracht. Want, echt waar, die studenten hebben we heel hard nodig! 

Ik plaats alleen wanneer ik er zelf zin in heb. Ik leg mezelf geen druk op, het moet wel leuk blijven. De reacties die ik tot nu toe heb gekregen zijn alleen maar heel positief! Naast deze accounts, maak ik sinds dit jaar weekvlogs. Weekvlogs waarin ik je van maandag t/m zaterdag meeneem in mijn leven. En ja, daar laat ik niet alleen maar de perfecte kant zien, maar ook als er iets niet leuk is of misgaat. De weekvlogs zijn voor mij echt een ontlading, daar geniet ik enorm van.  

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, doe ik de post/ story’s alleen als ik dat zelf wil en ik mezelf er goed bij voel. 

Ik heb onwijs veel zin in vandaag, ik hoop jullie een beetje van mijn enthousiasme voor het vak mee te kunnen geven. Maar ook dat het vak van leerkracht niet alleen maar rozengeur en maneschijn is en dat de dag langer is dan van half 9 tot kwart over 3 😉  

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *