The Truth Thursday

Allergieën en mama zijn

Wat als je zelf heel veel last hebt van allergieën en je zwanger wordt? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Mama Anouk vertelt haar verhaal! Hoe haar eigen allergieën werden ontdekt, hoe het tijdens haar zwangerschap ging én hoe haar kersverse baby het deed!

Kiwi

Laten wij beginnen bij het begin. Toen ik een jaar of 3 oud was at mijn vader een kiwi, en zoals elk nieuwsgierig klein meisje wil je ook een hapje. Binnen 1 minuut na het eten van dat ene hapje kiwi begon ik heel hard te huilen en toen werd het ineens heel stil. Té stil volgens mijn vader, hij keek me aan en zag dat ik blauw aan liep rondom mijn mond. Ik was afwezig maar reageerde nog wel op mijn vader.

Uit pure wanhoop kreeg ik snel een Ceterizine tabletje en reed mijn vader naar de huisartsen post. Toen wij daar waren aangekomen was ik alweer redelijk mijzelf. De arts gaf mijn vader een compliment voor het geven van het tabletje want dat was mijn redding geweest. Met een kiwi verbod gingen we weer vrolijk samen naar huis.

Appel

Naar mate ik ouder werd kwam ook appel op mijn allergie-lijst te staan. Ach, als kind kun je best leven zonder appel en kiwi! Tenminste… Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Op school kwam ik al snel op het probleem dat ik veel traktaties niet mocht en ik alles moest afslaan als er ook maar appel of kiwi te zien was. En als ik ging spelen bij een van mijn vriendjes dan kreeg je standaard een glaasje ranja en iets van fruit, en dat moest ik dan ook weer afslaan.

Hoe ouder ik werd hoe slimmer ik er mee kon omgaan. Mensen vonden het raar en elke keer die uitleg moeten geven was ik zat. Ik begon er over te liegen en vertelde dat ik het niet lustte of ik liet het gewoon staan en ging weer naar huis. Gelukkig kon mijn moeder het altijd wel uitleggen aan de ouders maar als kind begon ik mij toch wel een beetje te schamen voor deze allergieën.

Wat gaan we eten?

Het werd zelfs zo leuk dat ik nog tot op de middelbare school elke keer vroeg als ik bij iemand thuis was wat we gingen eten. Wist ik niet zeker of ik het kon eten? Dan verzon ik gewoon iets waardoor ik toch niet kon blijven eten. Eigenlijk best jammer als ik er nu over na denk!

Inmiddels is mijn allergieën lijst behoorlijk uitgebreid in de loop van de tijd. Ik heb erge astma en hooikoorts die bij dit hele verhaal horen. Gelukkig heb ik hele goede artsen in het ziekenhuis die mij zo ver als mogelijk op de rit houden en een verbod op alle soorten fruit hebben gegeven want deze allergieën zijn lastig in kaart te brengen. Aangezien het om kruis allerieën gaat blijft het voor de rest van mijn leven een raadsel, maar daar kun je mee leven toch?

Zwanger!

Foto: djessicafotografie

En toen werd ik in 2017 zwanger! Super leuk en spannend tegelijk, want ik wilde gezond eten en daar hoort fruit natuurlijk ook bij. Tijdens mijn eerste gesprek bij de verloskundige was het natuurlijk een behoorlijke waslijst met allergieën die ik door moest geven, en daar schrok zij best van.

Gelukkig heb ik een gezond gewicht en maakte zij zich niet zoveel zorgen over het niet eten van fruit. Wel heb ik de hele zwangerschap multivitamine geslikt voor zwangerschap. Tijdens mijn zwangerschap zijn mijn allergieën dankzij mijn hormonen nog verder uitgebreid en helaas is dit zelfs nu nog steeds zo.

Hoera, een zoon!

Na een heftige zwangerschap ben ik met 37 weken ingeleid en is onze prachtige zoon geboren. Één van mijn angsten was dat hij ook allergieën, astma en eczeem zou krijgen, net zoals ik. Maar mijn man is super gezond en ik liet die gedachten maar en beetje links liggen.

Met 5 maanden begonnen we met de beroemde oefenhapjes en meneer begon oorverdovend te krijsen na een hapje. Hij kreeg rode vlekken in zijn gezicht en ik schrok me natuurlijk wild. Gelukkig was het niet zo’n heftige reactie als wat ik altijd krijg maar we zijn toch maar even gestopt met deze oefenhapjes en probeerden het na een aantal dagen weer opnieuw. Dit bleef zich een aantal keer herhalen. Totdat ik er helemaal klaar mee was, ik zat in tranen op de bank met die kleine in mijn armen te huilen. Ik voelde me zo schuldig.

Fruithapjes en groentehapjes

Ons lieve kleine zoontje zat onder de eczeem en had echt veel last van fruit hapjes en dat kwam allemaal door mij. Toen gingen wij over op de groente hapjes en dat ging gelukkig helemaal goed! Uiteindelijk moesten we ons toch overgeven aan het feit dat we het opnieuw moesten proberen.

Nou daar ging een hapje peer, en nog een.. En toen was het potje leeg en ging het gewoon goed! Ik sprong een gat in de lucht van blijdschap. Stapje voor stapje kreeg hij andere fruitsoorten erbij en inmiddels eet hij vol liefde gemengde soorten fruit potjes helemaal leeg zonder problemen.

Helaas blijft zijn huid nog wel onrustig en moeten we vaak astma medicijnen gebruiken voor hem, maar hij doet het enorm goed en lijkt er zelf geen last van te hebben.

Handschoentjes

Nu zul je vast denken, hoe geeft zij dan dat fruithapje als ze zelf zo allergisch is? Daar word je dus vindingrijk in! Ik heb handschoentjes aan tijdens het eten en wikkel mezelf in hydrofiele doeken tijdens het boeren. Daarna poets ik mijn zoontje schoon met een washand zodat hij niet stiekem zijn fruithandjes in mijn mond kan stoppen. De afwas leg ik in de gootsteen en mijn man ontfermd zich over dat probleem aan het einde van de dag.

Gelukkig kunnen wij er inmiddels om lachen! Hoe ouder hij wordt, hoe meer ik hem in de gaten zal houden tijdens het eten van fruit. En tja, kiwi zal hij nooit krijgen want dat is nog steeds een grote angst voor mij.

Ik hoop zo dat hij alles is overgroeid en hij de astma en eczeem ook nog kwijt raakt. Zo niet? Dan ben ik heel blij dat wij zijn ouders zijn en hem hierin als ware experts kunnen begeleiden.

Ik hoop dat jullie met plezier mijn blog hebben gelezen.

Veel liefs, Anouk ❤️

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *