Anne,  Momster Monday

Leer de natuur waarderen

Iets wat ik altijd onwijs heb mee gekregen van mijn ouders is het leren waarderen van de natuur. Van mooie landschappen tot een zonsondergang en natuurlijk dieren. Als klein meisje ging ik vaak mee met mijn ouders naar Zeeland, daar hadden wij een sta caravan. Dicht bij de zee en het Grevelingen meer. Daar deden we snorkelen, duiken en windsurfen. Onder mijn vaders arm dook ik al als heel klein meisje kleine stukjes mee. Met zijn extra zuurstof octopus. Geweldig vond ik dat. Ook vingen we krabbetjes met een eigen gemaakte ‘hengel’ met eigen gezochte wormpjes en schelpjes. Thuis kwam ik geregeld aangehuppeld met kikkers in mijn onderbroek en eigen gebrouwde modder ‘’heksen soepjes’. Ook gingen we regelmatig naar de Franse Vogezen om daar te paragliden. Wat een sportiviteit he? Nu inmiddels doe ik dat allemaal niet meer maar ik waardeer het wel onwijs dat mijn ouders mij dit allemaal hebben laten zien en hebben laten meemaken. Wie kan nou zeggen dat hij/zij op zijn 15de al een duik brevet en paraglide brevet bezit? Én kan windsurfen!

Extra leuk vind ik het dan ook om dit mijn eigen kinderen nu mee te geven en te leren. Ivy vind insecten ge-wel-dig en het is ook vaste prik geworden om bij opa en oma thuis kikkers en wormen te zoeken, de visjes eten te geven en lekker te ravotten in de tuin. Vies worden is geen probleem. Let them be kids. Als ik met Ivy in de auto rijd roept ze regelmatig “WAUW, kijk dan mama, wat een mooie lucht, helemaal roze”, of “AH, kijk ik zie koetjes en baby koeitjes”. Ook Lux vind diertjes al geweldig. Helemaal ballastisch wordt hij daar van.

Net nog stond ik buiten en zag ineens een regenboog, ik riep Ivy en: “WAUW, ik heb nog nooit een echte gezien, wat mooooi”.. Ze rende meteen naar binnen om tegen haar vader te vertellen dat ze een echte regenboog had gezien met hele mooie kleurtjes.

Ik vind het zo mooi om te zien dat ze nu al waardering kan hebben voor dit soort dingen. De natuur waarderen, lekker ravotten en vies worden. Ontdek maar liefjes. Er is nog tijd genoeg om groot te zijn.

Ik ben wel benieuwd op wat voor manier jullie je kids kennis laten maken met de natuur en alles daar om heen.

Liefs van Anne!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *