Anne,  Momster Monday

#veiliginternetten

De schoolvakantie is weer voorbij en de 6 weken vol plezier, uitjes, rust momentjes en gezelligheid is weer gedaan. Waren jullie de afgelopen weken ook wat makkelijker met de kinderen voor de televisie en/of tablet zetten? Ik wel, ik ben sowieso niet echt moeilijk daarmee. Mijn kids hebben geen schermtijd oid. Ze kijken redelijk beperkt en meestal alleen als ze moe zijn of als ik even mijn handen vrij wil hebben. Langer dan een halfuur kijken ze meestal niet, al staat bijvoorbeeld de televisie hier wel vaak de hele dag aan. Met muziek bijvoorbeeld. Geweldig vinden ze dat, maar natuurlijk spelen we veel meer dan dat we naar een schermpje kijken.

Hoe bewust gaan jullie om met het gebruik van het internet van jullie kids? Ivy is pas 4 en zit nu al regelmatig met de iPad in haar handen. Ze kijkt dan filmpjes op YouTube of speelt een spelletje. Ik kijk regelmatig mee op haar schermpje om te zien of wat ze kijkt wel voor haar 4 jarige kinderoogjes bestemd zijn. Ook hebben Roy en ik het al regelmatig over wat wij bijvoorbeeld een goede leeftijd vinden voor het gebruik van een mobiele telefoon en bijvoorbeeld een eigen social media account. Wij vinden het managen van internet dan ook heel belangrijk. Toen ik vroeger een computer op mijn kamer kreeg en het oh zo goede oude MSN heb ik regelmatig gekke dingen meegemaakt. Zo werd ik ineens lastig gevallen door ene; geile_boy@msn.com.. Iets waarvan je niet wil dat het jouw kind over komt. Maar hoe manage je dat? Ik denk dat het begint met communicatie en goede begeleiding. Praat erover met je kind, zeg dat hij/zij alles kan vertellen. Ook denk ik dat het goed is om vooral in het begin regelmatig de browser geschiedenis en eventuele gesprekken etc te checken.

Ik stuitte op een onderzoek van Mediaxplain waaruit blijkt dat ruim 3 kwart van de kinderen tussen de 4-12 jaar bijna dagelijks gebruik maakt van het internet. Hierbij laat 87% hun kind alleen op het internet gaan. 96% van de ouders vertrouwd erop dat hun kind veilig om gaat met het internet. En ondanks dat 96% van de ouders zijn/haar kind vertrouwd blijkt ook dat bijna een even groot deel, 91% zich zorgen maakt over de gevaren van het internet voor hun kind. 1 op de 6 ouders geeft aan dat hun kind een vervelende internet ervaring heeft meegemaakt. Zoals in aanraking komen met porno, benadering door een volwassene, gepest worden en schending van privacy. Ouders checken hun kind dan ook regelmatig via de internet geschiedenis of het lezen van whatsappjes. Dit gebeurd overigens vaak stiekem want 60% van de ouders geeft aan het moeilijk te vinden om hierover te communiceren.

Bij ons is dit alles nu gelukkig nog niet aan de orde maar ik vind het wel een goed iets om hier bij stil te staan en op voor te bereiden. Kaspersky heeft samen met kinderboekenschrijfster Marlies Slegers een boek ontwikkeld om kinderen en ouders op een leuke en educatieve manier kennis te laten maken met het belang van veilig internetten. Het boekje heet; “Kasper, Sky en de groene beer” mochten jullie het interessant vinden.

Hoe begeleid jij jouw kind in hun digitale ontdekkingstocht? Wij zijn benieuwd!

Laat het ons weten!

Liefs van Anne & Astrid, Perf not so Perf

#veiliginternetten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *