The Truth Thursday,  Vraag het Daniëlle

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk?!

Lieve lezers,

De dames van Perf not so Perf hebben een nieuwe vraagsticker uitgezet waardoor ik weer spiksplinternieuwe vragen heb. Leuk! Deze week heb ik er voor gekozen één vraag te doen omdat deze vraag mij vaak wordt gesteld. Hierdoor heb ik alle ruimte om deze vraag eens grondig onder handen te nemen. Here we go again!

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk?!

Om allereerst misverstanden uit de wereld te helpen; mijn kinderen doen het écht niet allemaal volgens het boekje. Maar wat betreft zindelijkheid waren zij er wel degelijk vroeg bij voor Nederlandse begrippen. Rond (begin) twee jaar waren zij namelijk zo goed als zindelijk. Ik noem bewust dat dit volgens Nederlandse begrippen vroeg is, want in derde wereld landen is het doodnormaal. Je hebt daar immers geen luxe luiers, de kinderen dragen vaak nog semi-hydrofiele doeken. Doordat kinderen dit als vervelend ervaren zijn ze in een poep en een scheet zindelijk. Daarnaast willen de ouders – in derde wereld landen – ook dat hun kinderen snel zindelijk zijn, gezien de doeken niet erg hygiënisch zijn én het nogal een klus is om te wassen. De noodzaak is daar hoger om snel aan de zindelijkheid te werken. De kinderen zijn daarom soms al met anderhalf tot twee jaar zindelijk. In Nederland hebben wij de luxe van (betaalbare) luiers, daarbij zijn de luiers tegenwoordig zo goed gemaakt dat kinderen ook geen grote last hebben van volle luiers. Conclusie: wij hebben als ouders helemaal geen haast om onze kinderen zindelijk te krijgen. Met als gevolg dat ouders soms (te) laat beginnen met de zindelijkheidstraining waardoor het (te) krap wordt richting de basisschool. En daar lezen we tegenwoordig dan ook van alles over in de kranten. Kinderen die nog niet zindelijk zijn op de basisschool, niet fijn voor school maar al helemaal niet voor de kinderen. Laat ik voorop stellen dat er ook kinderen zijn waarbij de zindelijkheidsontwikkeling anders of trager verloopt, ondanks alle inspanningen van kind en ouders. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, blijf daarom goed kijken naar je kind.  

In principe werd er vroeger over gesproken dat kinderen op jonge leeftijd (rond twee jaar) nog niet voldoende rijp zijn om zindelijk te worden, maar dat wordt de laatste tijd – in de wetenschap – wel iets meer genuanceerd. Het feit blijft dat het ene kind het sneller oppakt dan het andere kind. Dus -nogmaals – blijf kijken naar je kind en overvraag je kind niet. 

Mijn tips op een rijtje:

 • Begin op tijd! Vanaf anderhalf jaar kun je je kindje al kennis laten maken met een potje, laat het er eens op zitten of zet het samen met je kind onder de douche. Gewoon puur ter kennismaking, ga vooral niet pushen.
 • Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees boekjes over zindelijkheid met je kind of kijk op YouTube naar filmpjes die gaan over het zindelijk worden.
 • Lees ter voorbereiding zelf het boek: ‘zindelijk worden is kinderspel’. Boordevol goede tips en illustraties voor ouders.
 • Als je merkt dat je kind interesse toont in het potje is het tijd om door te pakken. Heel fijn wanneer dit nog voor de peuterpuberteit is want dan kunnen ze ook vreselijk eigenwijs worden. Waardoor ze niets meer willen weten van het potje 😊
 • Trek 3-5 volle dagen uit voor de zindelijkheidstraining. Dan kan het alleen maar meevallen. Zorg dat je niet teveel afspraken hebt staan (zodat je veel thuis kan zijn) en laat je kind vooral veel in de blote billen lopen. Je mag natuurlijk zelf ook in je blote billen lopen (als voorbeeld) maar dat onderdeel heb ik zelf maar overgeslagen.
 • De gouden regel: zet je kind ook NA een ongelukje nog op het potje. Waarom? Dan zorg je ervoor dat je kind de juiste verbinding gaat maken in zijn of haar brein. Als je kind op het potje terug is gezet kun je zeggen ‘kijk, hierop mag je poepen of plassen’. Als je dat blijft herhalen zal je zien dat je kind deze verbinding zelfstandig maakt en op een gegeven moment zelf op het potje gaat zitten. 
 • Sommige ouders slaan het hele potjes gebeuren over en laten hun kind op een gewone toilet plaats nemen met brilverkleiner. Ook prima, kijk wat bij je kind past. Voordeel van een potje is dat je die gemakkelijk meeneemt, ook als je bij iemand op bezoek gaat.  
 • Stickers zijn een fantastische beloning als je op het potje hebt gezeten, vooral doen! Het is ook een hele prestatie en soms gewoon hard werken voor kinderen om het door te krijgen. Niks mis met positief belonen.
 • Verlies je kind in de eerste dagen niet uit het oog en probeer lichamelijk signalen op te vangen. Signalen die aangeven dat je kind moet plassen. Bijvoorbeeld wiebelen met de benen of naar het kruis grijpen. Door signalen te herkennen kun je je kindje hierop wijzen of gelijk handelen door dat fantastische potje onder de billen te schuiven. 
 • Geduld moeders. Bakken vol geduld. Ik kan het niet mooier maken. Het kost veel inspanning, categorie ‘zweet tussen de bilnaad’ zeg maar. Waarbij het bij mijn oudste tornado binnen anderhalve dag was gefikst heeft mijn middelste er veel meer moeite mee gehad. Ook had hij buiten de deur – weken later – nog wel eens ongelukjes. Maar de enige remedie is: geduld, geduld, geduld. En zorgen dat je genoeg verschoonkleding bij je hebt zodat het ook allemaal niet zo’n ramp is als er een ongelukje buiten het huis gebeurt. 
 • Pushen werkt averechts. Merk je dat het na twee tot vijf dagen nog steeds geen effect heeft? Zit er geen stijgende lijn in en blijven de ongelukjes constant? Laat de training dan voor een tijdje los. Je kind is er dan gewoon nog niet aan toe. Heel goed geprobeerd, maar je zal zien dat het bijvoorbeeld paar weken later weer veel beter gaat.  
 • Angst voor het potje? Ook dan geldt vaak het advies om het tijdelijk even los te laten. En dat is het voordeel wanneer je vroeg begint, je hebt nog tijd zat om het later op te pakken. Geen zorgen omdat je kind bij wijze van over een half jaar moet starten op de basisschool. 

Onze fanatieke milieu aanhanger Greta Thunberg zal je dankbaar zijn wanneer je vroeg start, want bedenk je eens wat voor besparing je maakt voor het milieu. Luiers zijn een grote belasting. Los daarvan is het ook heel fijn voor je portemonnee. Waardoor je geld overhoudt voor leukere dingen 😉 Ook voor je kind is het uiteindelijk fijn om een onderbroek te dragen in plaats van een broeierige luier. 

Veel succes gewenst met de zindelijkheid! Stel vooral vragen als je die hebt 😊 Tot volgende keer!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *