THE DAD,  The Truth Thursday

THE DAD | Kevin

– Wie ben je? Wat voor werk doe je?

Ik ben Kevin van de Velde en ik werk als zelfstandig ondernemer in de bouwsector. De man van Elizabeth van de Velde (@novajace)

– Hoeveel kids heb je? 

Ik heb 3 kinderen. Een dochter (Noa) van bijna 6, een dochter (Vajèn) van 4 en een zoontje (Mace) van een paar weken oud.

– Hoe oud was je toen je vader werd? Vond je dit te jong, te oud of gewoon goed? 

Toen ik vader werd was ik net 25 jaar. Dit vind ik een prima leeftijd in mijn geval. Ik had al een lange relatie en woonde al een tijdje samen. Wel kan ik me voorstellen dat anderen dit wat jong vinden, maar ik denk dat dat heel erg aan je persoonlijke situatie ligt.

– Hoe vond je de zwangerschap en de bevalling? Schrijf beide in 3 woorden. 

Wij hebben natuurlijk meerdere zwangerschappen en bevallingen meegemaakt, die allen iets verschillen. Maar ik zal proberen om het als geheel te benoemen in 3 woorden.

Zwangerschap: Lang, bijzonder, mooi

Bevalling: Stressvol, emotioneel, zwaar

– Ging bij jou na de geboorte gelijk die vader-knop om? 

Ik denk dat dat voor de geboorte al gebeurde. Tijdens de eerste zwangerschap verandert je algehele besef, je houding en je krijgt vanaf dat moment natuurlijk al meer verantwoordelijkheidsgevoel. Je gaat anders over dingen nadenken en dingen veel meer en eerder plannen. Voordat je vader bent ben je eigenlijk al een tijdje bezig met het voorbereiden van je leven als vader. Ik denk dus dat dit een proces is van een aantal maanden, dit gebeurde bij mij niet in één keer op een bepaald moment. Dit proces start eigenlijk al vanaf het moment dat je besluit om samen voor een kindje te gaan. Misschien dat het voor anderen die onverwachts/ongepland zwanger raken heel anders, maar daar kan ik dus niet over meepraten.

– Wat vond je het moeilijkste in het eerste jaar als vader? 

Eigenlijk vond ik niet echt iets gericht moeilijk. Natuurlijk is het even wennen, maar je hebt lang de tijd om je er op voor te bereiden. Het vaderschap zelf was direct al genieten. Als ik toch iets moet noemen is het misschien feestjes/ leuke dingen plannen. Voorheen deed je alles samen en zonder na te denken. Nu moest je dingen apart van elkaar doen of oppas regelen.


– Wat vind je het leukste aan het vader zijn? 

De onvoorwaardelijke liefde die je (terug)krijgt van je kids. Ze zijn altijd blij je te zien en kijken naar je op.

– Wat vind je het mooiste/fijnste moment van de week? 

Uiteraard de weekenden, met name de zondag. Doordeweeks werk ik fulltime waardoor ik de kids alleen van 17.00 tot bedtijd zie. Ik voetbal op zaterdag dus daar zit ook veel tijd in. We gaan dan meestal wel met z’n allen maar dat is toch heel anders dan de zondagen. Op zondag heb je echt heel de dag de tijd voor elkaar en kun je leuke dingen met elkaar doen. Wel nemen wij vrijwel altijd de tijd om met z’n allen als gezin aan de eettafel te eten zodat we elkaar allemaal over onze dag vertellen. Dit zijn ook erg fijne momenten die ik ook erg belangrijk vind.

– Heb je nog stuggles als vader zijnde? 

Tsja, struggles.. Wat noem je struggles? Ik ben erg beschermend naar mijn dochters toe en wil nog absoluut niet aan de tijd denken waarop ze interesse krijgen in de liefde. Dat moment komt uiteraard, maar ik kijk daar nu al best wel tegen op. Het zijn natuurlijk ‘mijn’ prinsesjes en ik moet er niet aan denken dat er over een aantal jaar zo’n puisterige puber voor de deur staat met z’n scooter en zijn stoere petje om een van m’n dochters op te halen.

– Hoe vind jij jouw vrouw veranderd na de geboorte van jullie kindje? En jezelf? 

Lichamelijk verander je als vrouw uiteraard veel na een zwangerschap en bevalling. Ik denk dat dat voor mijn vrouw meer een probleem is dan voor mij. Ik heb er totaal geen moeite mee, zij echter heel veel. Hierdoor veranderde haar zelfbeeld ten onrechte in negatieve zin. Verder zou ik niet zo snel weten wat er veranderd is aan mijn vrouw, ik denk dat zij een erg goede moeder is en dat altijd ook al in zich had.

Zelf had ik na de geboorte van ons eerste kind vooral mentaal veel verandering. Dingen die voorheen erg belangrijk leken waren dat toen ineens niet meer. Je hele mindset wordt anders en je ziet dingen dan in een heel ander perspectief.

– Wat denk jij dat de rol is van de meeste vaders in de maatschappij, en hoe zie je jezelf hierin. 

Ik vind dit een beetje een vreemde/onduidelijke vraag. Ik denk niet dat de rol van vaders anders is dan die van moeders. Ik denk dat ouders er altijd beide verantwoordelijk voor zijn dat ze hun kinderen beschermen waar nodig, de juiste normen en waarden meegeven en ze voorbereiden op de maatschappij. 

– Heb je nog tips voor alle verse papa’s? 

Geniet! Het klinkt cliché maar de tijd vliegt. Voor je het weet zijn ze groot, dus geniet van ieder moment. Verder denk ik dat je je niet te druk moet maken. Iedereen kan een goede vader zijn, het belangrijkste is dat je er bent voor je kinderen. Zorg voor ze en bescherm ze. Iedereen doet dat op een andere manier, maar zolang dat de insteek is komt het allemaal goed.

– Wat voor tips zou jij willen geven aan juist de mama’s, kunnen mama’s iets doen om het papa’s ook leuker te maken? 

Het is al hartstikke leuk toch?

– Wat wil je jouw kind(eren) mee geven voor de toekomst? 

Ik vind het belangrijk dat ze beleefd, behulpzaam en oprecht zijn. Verder geef ik mijn kinderen van jongs af aan al mee dat ze alles kunnen bereiken in het leven, als je het maar graag genoeg wilt. Ik probeer ze zelfvertrouwen te geven en wil dat ze nooit zichzelf veranderen of verloochenen voor iemand anders. Wees blij met wie je bent, dan is een ander ook blij met je.

– Wat voor een soort vader probeer/ hoop jij te zijn!?

Ik wil dat mijn kinderen nooit iets te kort komen of zorgen hebben die een kind niet zou moeten hebben. Verder probeer ik niets (essentieels) te missen. Ik wil dat ze later met een fijn gevoel aan hun jeugd terugdenken en dat ze ooit net zo trots op zichzelf zijn als dat ik op hen ben. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *