Astrid,  Momster Monday

De grote boodschap

Het zindelijk worden is één ding maar de grote boodschap is een onderwerp apart. Je hoort wel eens dat kindjes het een soort van eng vinden omdat ze denken dat het een deel van henzelf is wat ze uitwerpen en door de wc moeten spoelen. Wat hier vooral het probleem is dat deze boodschap te lang wordt opgehouden. Als het er dan eenmaal uitkomt dan is het enige wat je je nog afvraagt; HOE? Hoe kan er zo’n groot apparaat in die kleine darmpjes hebben gezeten en hoe is het eruit gekomen?! Dat eruit komen gaat dan ook gepaard met heel veel drama. Zelf kon ik niet veel adviezen en tips vinden over dit specifieke onderwerp dus heb ik besloten alle manieren die ik heb gehoord en geprobeerd hier te bundelen.

Ik ben zeker geen expert en het gaat hier nog steeds niet van een leien dakje maar wellicht hebben jullie er wat aan.

Voeding

Probeer een beetje rekening te houden met de voeding. Wat goed is voor de ontlasting zijn vezels, veel drinken en voldoende beweging. Vezels zitten vooral in plantaardige voeding: volkoren- of roggebrood; aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen); groenten (ook rauwe groenten), fruit, zaden en noten. Ook in volkorenbiscuit, muesli(repen), rijstwafels en popcorn.

Krukje voor de wc

Met een krukje hebben ze iets meer ondersteuning van de voetjes, voelt het wat “veiliger” voor je kindje en kunnen ze er zelf op en af klimmen. (Zelfstandigheid om trots op te zijn he deze periode) Vergeet uiteraard de wc-verkleiner niet. Vindt je kindje het fijner om op het potje te gaan? Doen!

iPad

Op dit moment hebben we letterlijk even schijt aan een schermtijd. Om te zorgen dat je kindje even rustig op de wc blijft zitten kan je ze de iPad geven. Zo kunnen ze toch even ontspannen en is er een kans dat de grote boodschap vanzelf komt.

Belonen

Of je het nou belonen of omkopen noemt.. het werkt wel. Of het nou een lolly is of een cadeautje of de beloning om samen naar de speelgoedwinkel te gaan waar hij/zijn zelf een cadeautje mag uitzoeken of al het voorgaande, het is het proberen waard. Ik heb hier alles uit de kast getrokken maar het was nog geen gouden formule helaas

Aanmoedigen

Hoe gek het ook klinkt, moedig je kindje aan! Blijf erbij zitten, bied ze je hand aan om in te knijpen. Wanneer ze het lang gaan ophouden, wat gebeurt als ze zindelijk zijn maar niet durven te poepen, dan wordt de ontlasting steeds harder. Natuurlijk gaat dit pijn doen, en dit wordt een neerwaartse spiraal. Pijn bij het poepen zorgt voor een negatieve ervaring waardoor ze de volgende keer weer niet willen en zo blijft de cirkel rond gaan. 

Feestje

Als het dan is gelukt? Dan is het groot feest. Je kunt niet gek genoeg doen, echt waar! Ik heb door de kamer gedanst, gerend, gejuicht, verteld hoe ongelooflijk trots ik wel niet was. Zo kun je proberen er een positieve draai aan te geven.

Nogmaals, dit zijn geen kant en klare richtlijnen maar puur wat tips die je kunt proberen. Ieder kindje is anders en bij ieder kindje werkt een andere aanpak. Succes!

Oh, en hebben jullie nog andere tips? Laat ze hieronder zéker even achter! Zo kunnen wel elkaar helpen!

One Comment

  • Kirsten

    Een vriendin vertelde mij over de SuperPoeper app. Dit is een betaalde app, wat zijn geld bij ons meer dan waard was. Op zaterdag ochtend gedownload en zondag ochtend riep mijn zoontje van af het potje dat hij zijn “prullenbak geleegd had”. Op een kinderlijke manier wordt verteld hoe het proces in je darmen werkt en wat voor soorten poep er zijn.
    Door spelletjes zoals pimp je plee, memory en scheten concert, was het hier een echte Hit!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *