Follow Friday

LIZA | @countrylife_liza

Even voorstellen!

Hoi! Ik ben Liza, 28 jaar oud en boerin.

Vijf jaar geleden ging ik werken op een varkensbedrijf en kreeg daar een wel héél leuke collega, Pieter. Die leuke collega is inmiddels mijn man en samen kregen wij Sep, ons zoontje van 2 jaar. Wij wonen samen met Naomi, Pieter zijn dochter van 14, en Sep op een varkensboerderij in het buitengebied van Sint-Oedenrode.

Wij zijn inwonend bedrijfsleiders op een speenbiggenbedrijf met 10.000 biggen, 880 vleesvarkens en 480 fokgelten.

Liza

Wat houd dat nu precies in?

Nu vraag je je misschien wel af wat dat allemaal is, nou ik zal het even in het kort uitleggen.

De biggen worden geboren op een zeugenbedrijf en komen op een leeftijd van 4 weken naar ons toe (als ze gespeend zijn) dan zijn ze rond de 7 kilo. Deze biggen worden hier verzorgd en gevoerd tot een leeftijd van ongeveer 10 weken  en om en nabij de 30 kilo. Deze biggen worden dan geëxporteerd naar Duitsland waar ze zullen worden afgemest tot vleesvarkens en worden geslacht.

Nu wil het dat exportbiggen ‘perfecte’ biggen moeten zijn. De biggen die dat niet zijn (denk aan een navelbreuk, ongecastreerd, iets kreupel) die mesten wij zelf gezond af tot ze slachtrijp zijn en gaan dan naar Nederlandse slachterijen.

Dan hebben we nog de fokgelten, dat zijn biggen uit moeders die genetisch geselecteerd zijn om fokmateriaal te gaan produceren. Dat houdt in dat de zeug bepaalde bloedlijnen heeft en de beer waarmee ze geïnsemineerd is ook. Deze biggen worden apart gebracht en deze verzorgen, inenten en voeren wij zelf tot ze geslachtsrijp zijn en gaan dan terug naar het zeugenbedrijf. Deze dieren zullen de nieuwe moeders van onze biggen worden.

We houden ons hier ons dus heel de dag, elke dag van de week, mee bezig. Graag neem ik- nemen wij- jullie mee om het te laten zien.

In mijn vrije tijd..

In mijn vrije tijd kook en bak ik graag, ook naai ik graag kleding voor Sep, Naomi of mezelf. Ja, de man heeft pech. 

Hoewel je mij samen met Pieter s’avonds ook wel al Netflix-end kunt aantreffen, zit ik dan niet stil maar te scrollen op Instagram of met een haakwerk in de hand.

Ik ben open maar ook direct, het komt wel eens rotter mijn strot uit dan dat ik het bedoel.

Liza

Insta talk!

Over dat Instagram gesproken! Vanaf april 2014 ben ik actief op Instagram en nog steeds onder de zelfde naam. Die naam omvat het ook wel allemaal het coutrylife – buitenleven- van Liza, mij dus. Het gaat over mijn leven en alle aspecten daarvan. Dat vind ik ook zo leuk aan Instagram, je kunt een kijkje nemen in diverse levens en elkaar inspireren. Tevens maakt het dat ook wel de minder leuke kant, dat kijkje in andermans levens maakt ongedurig en dat ik me wel eens afvraag of het echt overal zo voorbeeldig gaat. Hier namelijk niet en ik ben daar ook open over.

Wat ik nog kwijt zou willen? Tja, ik denk dat een kleine disclaimer wel op zijn plek is. Ik ben open maar ook direct, het komt wel eens rotter mijn strot uit dan dat ik het bedoel. Ach, zo heb ik nog wat te nuanceren over in het leven.

Liefs Liza.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *