Anne,  Momster Monday

Hallo daar Meneer Rutte

Hallo daar meneer Rutte,

Ik ben Ivy-Rose, 5 jaar en ik wil wat dingen aan u vragen en vertellen. Want u bent toch een beetje de baas over Nederland?

Het is Corona he? Super stom vind ik dat. Ik mag niet naar school. Mijn juf, de kindjes, het spelen en zelfs mijn werkjes op school mis ik. Thuis mag ik wel werkjes doen die ik van de Juf krijg en mama is ineens Juf Mama. Best gezellig maar ik ga liever naar school. De Juf legt dingen altijd anders uit als mijn mama. Dat vind ik ingewikkeld en mijn broertje Lux stoort me namelijk de héle tijd. Dat vind ik stom. Wat ik wel leuk vind is dat mama er nu de hele dag is. Heel gezellig vind ik dat wel.

Weet je wat ik nog meer stom vind? Dat ik niet kan spelen bij Balorig of naar de dierentuin kan gaan en het zwembad. Zwemles vind ik zo leuk, maar ook dat mag niet. Alles, écht alles is dicht.

Ik mag zelfs niet meer mee boodschappen doen, soms moet het wel als mijn papa aan het werk is. Hij heeft namelijk best een belangrijk beroep. Het is wel fijn hoor, dat mijn papa nog mag werken want mijn mama mag niet werken. Die heeft hoe ze dat zeggen een “contact beroep”. Ze maakt heel veel mevrouwen blij met mooie wimpers. Maar nu, nu mag ze niet werken van jou en jouw vrienden. Dat snap ik wel hoor, want anders kan ze Corona krijgen, en dat doorgeven aan andere mensen. Maar mijn mama krijgt nu geen centjes. En dat vind ik ook stom. Ze maakt zich zorgen en is daarom soms best chagrijnig.

Ik vind het stom omdat we daardoor geen nieuwe spullen kunnen kopen. Mijn broeken en t-shirts worden een beetje te klein. Maar mama zegt dat ze geen nieuwe kan kopen want we moeten de centjes bewaren voor het eten en drinken. Dat vind ik niet zo erg hoor, maar wel heel jammer. Ik wil graag een nieuwe badjas en nieuwe kleren. Toen mama mij vertelde dat we even geen nieuwe dingen kunnen kopen omdat ze niet kan en mag werken zei ik dat ze mijn centjes wel mocht hebben. Ze moest daarom lachen. Ik snap ook niet zo goed waarom…

Mijn vriendinnetje Lila heeft een papa en als die papa werkt maakt hij feestjes met hele mooie lichtjes en heel veel muziek en geluid. Ook hij mag niet werken omdat het Corona is. Haar mama is zelfstandig ondernemer, dat heb ik geleerd van mama. Dat betekent dat je geen baas hebt en dus geen centjes krijgt als je niet werkt. Best stom want ze vertelde ook dat als haar papa en mama niet snel centjes krijgen ze binnenkort moeten verhuizen.

Mijn vriend Tim heeft een papa en mama en die hebben een restaurant. Waar je normaal heel lekker kan eten. Maarja, Corona he? Ook die mag niet open. Alles moet dicht. Het is best zielig hoor want hun moesten ook verhuizen. Ze wonen nu bij hun opa en oma. Best gezellig, maar dat huis is klein en ze slapen met zijn allen in 1 kamer. Ik heb gezegd dat Tim wel hier mag wonen maar dat kan eigenlijk ook niet want dan mist hij zijn familie.

Oma oma heb ik ook al lang niet meer gezien. Zij is namelijk een ‘kwetsbare doelgroep’ zegt mama. In het huis waar zij woont mag geen bezoek. Wel zielig he? Ze zit helemaal alleen. Als ze Corona krijgt gaat ze dood, misschien. Maar nu is ze heel verdrietig want ze mist iedereen.

Mijn buurvrouw is ook best zielig, ze zal best wel een beetje gek worden van ons geschreeuw. Soms ben ik een beetje druk en maak ik veel lawaai en herrie en spring ik wel 100miljoen keer in mijn kamer op en neer.

Meneer Rutte, ik heb een vraag. Als jij gaat praten op televisie met die mevrouw naast jou zeg je altijd “Alleen samen krijgen we Corona onder controle” & “We doen dit samen”. Maar ik snap iets niet zo goed, waarom kreeg mama de eerste keer toen alles dicht was wel centjes en nu niet? En waarom krijgen de papa en mama van Tim en de papa van Lila ook niks?

Mama en papa hadden het vanavond over een hypotheek. Wat dat precies is weet ik niet hoor, maar volgens mij betekent het dat je je huis moet betalen. Mama zei “net alsof je hypotheek wordt berekend op 1 inkomen”. Ik zag dat mama verdrietig werd. Ze maakt zich zorgen. Dus meneer Rutte.. Hoe lang gaat dit nog duren? En wil je mij uitleggen wat samen betekent? Want ik snap het niet meer. Het lijkt niet alsof het samen is. Want als ik iets samen doe dan moet ik delen en samen spelen. Ik wil mama mijn centjes geven maar ze zei dat dat voor mijn school later is. Als ik groot ben. En als ik groot ben dan wil ik mensen helpen. En AL mijn centjes delen. Of mensen beter maken. Dan is Corona misschien sneller voorbij.

Ik snap wel dat mensen niet ziek mogen worden, en ik vind ook dat de zusters en dokters het allemaal heel goed doen, maar ik vind Corona stom. Heel stom. Best ingewikkeld allemaal, en ik snap het gewoon allemaal niet zo goed.

Bedankt voor het lezen meneer Rutte.

Doei meneer Rutte, ik geef u niet de schuld hoor en ik ben niet boos op u maar soms is alles gewoon even stom en niet leuk.

Groetjes van Ivy-Rose.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *